بازار کار روانشناسی
بازار کار روانشناسی به صورت کلی یکی از بهترین رشته های حال حاضر در دنیا و ایران درحوزه کار میباشد. اما به صورت جزئیتر میتوان گرایشهای مختلف روانشناسی را از لحاظ بازار کار با یکدیگر مقایسه کرد.لازمه کار درحوزه روانشناسی کسب تجربه عملی از طریق کارگاه های معتبر روانشناسی نیز میباشد.
بازار کار روانشناسی :
بازار کار روانشناسی به صورت کلی یکی از بهترین رشته های حال حاضر در دنیا و ایران درحوزه کار میباشد. اما به صورت جزئیتر میتوان گرایشهای مختلف روانشناسی را از لحاظ بازار کار با یکدیگر مقایسه کرد.لازمه کار درحوزه روانشناسی کسب تجربه عملی از طریق کارگاه های معتبر روانشناسی نیز میباشد.
۱-بازارکار روانشناسی بالینی:
شاید یکی از بهترین گرایش های روانشناسی برای کار در دنیا و همچنین ایران گرایش بالینی باشد .حوزه کار فردی که فارغ التحصیل این گرایش است شامل مواردی همچون :درمانهای روانشناختی برای اختلالات مختلف است.
از جمله اختلالات افسردگی و اختلالات اضطرابی و اختلالات شخصیت و… درمانهای حوزه زوج و خانواده و درمانهای حوزه کودک ونوجوان برای کار از طریق گرایش بالینی فرد میتواند از طریق اخذ مجوز شخصی اقدام کند یا درکلینیک فرد دیگری که مجوز دارد و زیر نظر استاد کار درمان را انجام دهد.البته ناگفته نماند که بعداز فارغ التحصیلی دانشجو باید برای ورود به بازار کار روانشناسی به صورت حرفهای کارگاهها و کارورزیهای عالی پشت سر گذاشته باشد تا بتواند کار درمان به صورت عملی هم به بهترین شکل انجام دهد.
۲-بازارکار روانشناسی عمومی:
گرایش عمومی به صورت کلی بسیار شبیه به گرایش بالینی است.حوزه کار فردی که فارغ التحصیل این گرایش است شامل این موارد میشود:پژوهش در زمینه های مختلف روانشناسی مانند: اختلالات روانشناختی و درمانهای موج سوم و درمانهای شناختی –رفتاری و حوزه زوج و خانواده و کودک و نوجوان. درست است که حوزه اصلی کار فارغ التحصیل گرایش عمومی پژوهش است ولی در ایران تمام فارغ التحصیلان عمومی بهتر است برای ورود به بازار کار حتما خود را در زمینه تشخیص و درمان از طریق کارگاههای تشخیصی و درمانی و سوپر ویژن قوی کنند.
۳-بازار کار روانشناسی تربیتی:
بازارکار روانشناسی گرایش تربیتی به صورت کلی در حوزه کودک ونوجوان کار میکند.فردی که دراین گرایش فارغ التحصیل میشود میتواند در زمینه درمان اختلالات مرتبط با کودکی و نوجوانی مانند اختلال نقص توجه و پیش فعالی و سلوک و نافرمانی مقابلهای و همچنین آموزش و تربیت کودکان و نوجوانان نیز از کارهایی است که فارغ التحصیل گرایش تربیتی میتواند انجام دهد. در ایران فارغ التحصیلان این گرایش میتوانند به عنوان مشاور مدرسه یا معلم مقطع ابتدایی مشغول به کار شوند.
۴-بازار کار روانشناسی کودکان استثنایی:
حوزه کاری گرایش استثنایی در مورد کودکان با نیازهای ویژه مانند:کودکان مبتلا به ناتوانی عقلانی و اوتیسم و مبتلا به مشکلات حرکتی و شناختی میباشد. در صورت علاقهمندی فرد به کار با کودکان با نیازهای ویژه بازارکار این گرایش در ایران بسیار خوب است. فرد میتواند به دنبال اخذ مجوز مطب و کلینیک در حوزه اختصاصی کودکان استثنایی باشد یا حتی برای اخد مجوز مدرسه اوتیسم اقدام کنند.
۵-بازار کار روانشناسی سلامت:
بازارکار روانشناسی سلامت گرایش جدید در دنیا و ایران محسوب میشود. بازارکاراین گرایش در ایران بسیار شبیه به گرایش بالینی است با این تفاوت که فردی که از گرایش سلامت فارغ التحصیل می شود تمرکز بیشتری بر پیشگیری از مشکلات، نابهنجاری و اختلالات دارد ولی فردی که از گرایش بالینی فارغ التحصیل میشود بیشتر بر درمان اختلالات و نابهنجاریها تمرکز دارد.با گرایش سلامت مانند گرایش بالینی میتوان در مراکز درمانی و بهداشتی و بیمارستانهایی که بخش روانشناسی و روانپزشکی دارند مشغول به کار شد. همچنین فرد میتواند در حوزههایی مانند: استرس، چاقی، مشکلات و بیماریهای روان تنی مانند: میگرن، زخم معده و سندرم روده تحریک پذیر پژوهش و کار درمان را انجام دهد.
۶- بازار کار روانشناسی صنعتی سازمانی:
بازار کار گرایش صنعتی سازمانی کاملا به علاقه و توانایی فرد در این حوزه وابسته است.فارغ التحصیلان این گرایش می توانند به عنوان روانشناس در شرکتها و کارخانههایی که دنبال افزایش بهروری کارکنان و کارمندان خود هستند مشغول به کار شوند. این گرایش در ایران در سطح ارشد و دکتری در بعضی از دانشگاهها مانند دانشگاه شهید چمران اهواز، اصفهان و علامه طباطبایی وجود دارد.
۷-بازار کار روانسنجی( سنجش و اندازه گیری):
حوزه کاری این گرایش در زمینه استفاده از آزمونهای مختلف برای مشکلات مختلف است.به طور مثال فرد میتواند از کسانی که برای مشاوره پیش از ازدواج به کیلینیک مراجعه کرده اند آزمون بگیرید و نتیجه آزمونها را تفسیر کند.همچنین میتواند به عنوان یک استعداد یاب در مدارس یا کیلینکهای معتبر برای استعداد یابی در حوزه کودک، نوجوان و بزرگسالان استخدام شود.
۸- بازار کار روانشناسی اجتماعی:
گرایش روانشناسی اجتماعی در ایران گرایش نسبتا جدیدی محسوب میشود و حوزه کاری آن بیشتر در زمینه پژوهشهای بین رشتهای روانشناسی و جامعه شناسی است.
۹- بازار کار روانشناسی اسلامی:
این گرایش برای اولین بار در ایران به وجود آمده است.حوزه کاری آن درمانهای حوزه معنویت درمانی و دین درمانی محدود میشود و فرد میتواند برای اخذ مجوز در همین حوزه نیز اقدام کند.
۱۰-بازار کار روانشناسی شناختی:
روانشناسی شناختی گرایش جدید در ایران محسوب میشود.برای افرادی که علاقهمند به حوزههای مغز و رفتار بهترین گزینه محسوب میشود.همچنین برای دانشجویانی که قصد مهاجرت تحصیلی از طریق گرایشهای مختلف روانشناسی را دارند این گرایش بسیار مناسب برای این هدف می باشد.در حال حاضر حوزه کاری این افراد پژوهش در زمینههای مرتبط با شناخت کارکردهای مغز و نحوه تاثیرگذاری آنها بر روی رفتار افراد است.
۱۱- بازار کار روانشناسی شخصیت:
بازار کار روانشناسی شخصیت گرایشی است که در ایران در حال حاضر در مقطع دکتری پذیرش ندارد و فقط بعضی از دانشگاههای خاص در مقطع کارشناسی ارشد این گرایش دانشجو می پذیرد.حوزه کاری این گرایش بسیار شبیه به گرایش عمومی است.فارغ التحصیلان گرایش شخصیت میتواند در حوزه شخصیت شناسی نیز پژوهش و آموزش را نیز انجام دهد.
۱۲- بازار کار روانشناسی بالینی خانواده:
بازار کار روانشناسی گرایش بالینی خانواده بسیار شبیه به گرایش بالینی هست با این تفاوت که حوزه کاری بالینی خانواده محدود به حوزه زوج در خانواده بطور مثال زوج درمانی و خانواده درمانیهای مختلف پژوهش در حوزه زوج خانواده و مشاوره پیش از ازدواج میشود.
۱۳-بازارکار روانشناسی بالینی کودک و نوجوان:
بازار کار روانشناسی گرایش بالینی کودک و نوجوان بسیار شبیه به گرایش بالینی است بااین تفاوت که حوزه کاری بالینی کودک ونوجوان محدود به حوزه کودک ونوجوان و درمانهای حوزه کودک نوجوان و اختلالات حوزه کودک نوجوان و پژوهشهای حوزه کودک ونوجوان میباشد. در مجموع میتوان گفت که رشته روانشناسی از لحاظ بازارکار و آینده شغلی یکی از رشتههای عالی محسوب میشود.
بین گرایشهای روانشناسی تفاوت وجود دارد و دانشجوها بهتر است براساس علاقه و همچنین توانایی شخصی خودشان تصمیم بگیرند که کدام گرایش را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند در واقع گرایش بهتر و بدتر نداریم علایق و تواناییهای فرد مشخص میکند که کدام گرایش برای شخص خاص مناسبتر است. ضمناٌ دانشجویان ارشد برای انتخاب گرایش دکتری بهتر است به این نکته توجه کنند که گرایش مقاطع ارشد و دکتری بهتر است با یکدیگر همخوان باشد.